Hvordan bygge en positiv og robust tilbakemeldingskultur?

Tilbakemelding - smak på ordet. Hvem har ikke stått i situasjoner der du virkelig kvier deg for å gi tilbakemelding, motsi vedtatte sannheter, utfordre det bestående - ja rett og slett si at “dette er jeg uenig i”? Ofte er det langt mer behagelig å la være å gi tilbakemelding av den konfronterende sorten fordi ingen ønsker jo å ha det ubehagelig? 

Alle kan bli gode, eller iallefall bli bedre, til å både gi, men også få tilbakemeldinger. En tilbakemelding bør være utviklende og gis i god hensikt. For at en tilbakemelding skal virke må den for det første være konkret. Tilbakemeldinger som “godt jobba” og “bra gjort”, som sikkert flere av oss har sagt i flere sammenhenger, er lite utviklende for den som får tilbakemeldingen. Det hjelper også å etablere noen felles spilleregler for hvordan vi skal gi tilbakemeldinger. Her kan du tenke litt på hvordan du gir tilbakemeldinger, hvordan du målsetter den til personen det gjelder, i hvilken sammenheng og fora den gis i. Rådene til deg som mottaker er å forsøke å lytte ut det som sies, forsøke å være nysgjerrig snarere enn å begynne å forsvare seg (noe som er fort gjort). 

Forskning har forøvrig vist at faktorer som tillit og trygghet må være på plass for at det skal kjennes trygt å dele og gi konkrete tilbakemeldinger - særlig når disse er konfronterende - også i positiv forstand. Salas og Tannenbaum (2023) trekker for eksempel frem at teamets effektivitet påvirkes av hvorvidt de greier å gi/motta tilbakemelding fra sine kollegaer. Å skape en god tilbakemeldingskultur må trenes og øves - det kommer ikke av seg selv. Et godt tips fra Heldal (2023) er å gi tilbakemelding på atferd du ønsker å forsterke - ikke fokusere på atferd du ønsker mindre av.

Vi har i flere sammenhenger hørt: “her hos oss har vi det så høyt under taket og vi vil at medarbeiderne våre skal føle trygghet til å si hva de tenker og mener”. Det er fint og viktig.I mange sammenhenger er det kanskje ikke tilstrekkelig at “noen” mener det er trygt å dele. 

I VOXT har vi utviklet en forskningsbasert verdiplattform der du kan jobbe med tilbakemeldingskultur innenfor trygge rammer gjennom dialog og kollektiv refleksjon. Anonyme inkluderende økter og psykologiske trygghet gir deg god innsikt i livet som leves i organisasjonen din.

Her er noen spørsmål til refleksjon rundt tilbakemelding:

Hva er en god tilbakemelding? Hvordan kan du gi en god tilbakemelding til en kollega?

Hvordan kan man bruke tilbakemelding for å forsterke noe positivt? Hva er et eksempel på en tilbakemelding du har gitt som har bidratt til å forsterke og motivere?

Forrige
Forrige

Betydningen av å skape en digital sikkerhetskultur: Leksjoner fra Sikkerhetseksperter

Neste
Neste

Utvikle kollektiv digital klokskap