Utvikling av roller og rolleforståelse

Har du tenkt på hvilken kraft og påvirkning du kan ha gjennom å inneha en rolle - og hvordan det kan påvirke atferd? En oppfatning av egne roller styrer nemlig svært mye av hvordan vi selv oppfører oss, men også hvordan andre oppfatter, ser og tenker om oss. Det hender også vi møter på folk som har misforstått rollen sin. Eller også at vedkommende har mange roller i samtidighet som betyr endeløse rollekonflikter. Kanskje har ikke vedkommende i tilstrekkelig grad reflektert over at det kan kreve ulike typer atferd? 

En rolle fører med seg et sett av forventninger til hvordan du i din rolle skal opptre - som igjen påvirker din relasjon til andre. En rolle vil alltid samhandle med andre roller - og ifølge Heldal (2023) innebærer samhandling hvordan vi strukturerer og organiserer rollene våre.  Dersom vi kjenner oss trygge i egen rolle er det også enklere å utfordre både egen og andres roller. Forståelse av egen og andres roller kommer imidlertid ikke av seg selv. Det må trenes og øves. 

Ettersom du blir tryggere i forståelse av egen rolle, er det nemlig enklere å forstå andres rolle og her legger du grunnlaget for et godt samarbeid. Men, samtidig som vi kan være opptatt av struktur og organisering så bør vi også ha kunnskap om hvordan vi utfordrer denne strukturen slik at vi ikke dreper all energi og motivasjon. En måte gjøre dette på er å bygge trygghet gjennom forståelse av roller, og en tilnærming kan være Heldal (2023) sin stegvise tilnærming til utvikling av roller:

  1. Forståelse av egen oppgave og ansvar

  2. Forståelse av egen oppgave og ansvar i forhold til andres oppgaver og ansvar

  3. Forståelse av egen oppgave og ansvar i forhold til andres oppgave og ansvar; samt også en forståelse av andres oppgaver og ansvar

  4. Forståelse av når det er riktig å være fleksibel. 

Oppsummert kan vi forstå rollebegrepet som en forventning om atferd, og at roller ikke utøves alene. Roller må sees i samspill med andre roller. Heldal (2023) kaller for eksempel dette for rollepar. Et godt eksempel på rollepar kan være fotballtrener-spiller; leder-ansatt. En ting til refleksjon og ettertanke for flere av oss kan være lederen som ser på sin ledergjøring som en rolle og ikke en identitet. Hen vil ha et langt bredere fargepalett å velge mellom i utøvelse  av lederskapet sitt.  

Med VOXT kan dere enkelt få frem ulike forståelser, perspektiver og forventninger til hverandres roller. Slik at det blir lettere å jobbe godt sammen og skape et engasjerende og høyt presterende arbeidsmiljø.

Her er noen spørsmål til refleksjon rundt roller og rolleforståelse:

Hvilken rolle har du i dag i den daglige driften? I hvilke situasjoner går du ut over den rollen du er tiltenkt?

Hvilken betydning har din forståelse av andres roller for utøvelse av din jobb? Hva skjer når dere forstår hverandres rolle forskjellig?

Er det noe du kunne gjort selv for å gi andre bedre forståelse av din rolle? Hvordan kan du gi andre bedre innsikt og forståelse av din rolle?

Neste
Neste

Betydningen av å skape en digital sikkerhetskultur: Leksjoner fra Sikkerhetseksperter